De koek is op voor dit jaar…

Rondwaarts voor de ombouw

De Rondwaarts voor de ombouw

Op 1 november eindigde het vaarseizoen 2017. Opnieuw hebben we duizenden gasten kunnen laten zien hoe mooi onze vesting is vanaf het water. Dit jaar met een paar nieuwe en zeer actieve schippers die we aan ons vrijwilligerskorps hebben kunnen toevoegen.
Op zaterdag 31 maart 2018 zullen we beginnen aan het volgende vaarseizoen.
Bij het einde van het seizoen dat achter ons ligt, hebben we met de schippers genoten van een borrel ter ere van het 12 ½-jarig bestaan van Vestingvaart.

Doop van de Rondwaarts in 2006, met v.l.n.r. Marcel Booij, Lex Maat en toenmalig burgemeester Peter Rehwinkel

Vestingvaart Naarden is in 2005 ontstaan op initiatief van een groep enthousiastelingen die op vele manieren de historie en pracht van hun unieke vestingstad Naarden uitdragen. Lex Maat en Marcel Booij waren de ondernemers van het eerste uur die het idee tot leven brachten.
Er zijn niet heel veel foto’s uit de begintijd bewaard gebleven, maar wel een paar.
Als eerste werd de Opwaarts in de vaart genomen, een omgebouwde Noordhollandse koolvlet, die tot op de dag van vandaag wordt ingezet voor de dagelijkse vaarten. Niet lang daarna werd de Rondwaarts aangeschaft en verbouwd. Het is een wat ruimere paardenvlet, ook uit Noord-Holland. Deze werd voorzien van een linnen overkapping, waarmee ook het varen bij slechter weer aangenaam werd. De Rondwaarts wordt ingezet voor groepsvaarten en bij drukte ook voor de reguliere rondvaarten. Er werd bewust gekozen voor oude boten (beide nu ongeveer 100 jaar oud) om aan te sluiten bij het historisch karakter van de vesting.

Vanaf het begin zijn veel vrijwilligers aan het werk geweest om de vaarten, de organisatie en het onderhoud mogelijk te maken onder leiding van de huidige eigenaar Lex Maat. Tientallen vrijwilligers waren erbij betrokken, sommigen daarvan zijn inmiddels gestopt om diverse redenen. Maar ook zij hebben bijgedragen aan het succes van de rondvaarten. Want dat mogen we nu wel met trots wel zeggen.
Vestingvaart is een begrip geworden en werkt samen met andere particulieren en organisaties die in Naarden activiteiten en evenementen ontwikkelen om onze mooie stad onder de aandacht te brengen. Soms zijn we daarbij (mede-)organisator, soms verlenen we hand-en spandiensten. Met enige regelmaat varen we bijvoorbeeld met een paar schippers “opruimrondes” om het drijvende vuil uit onze prachtige grachtengordel te verwijderen.

De komende jaren zullen we dat allemaal met kracht blijven doen.
Er is nu reëel uitzicht op het verbeteren van onze aanlegplaatsen in de Nieuwe Haven. Dat is een langgekoesterde wens, vooral bedoeld om het gemak en de veiligheid bij het op- en afstappen voor onze passagiers te verbeteren. We hopen dat dit in 2018 zijn beslag zal krijgen om het serviceniveau nog wat omhoog te brengen.

Wat nog lang zal blijven – als het aan ons ligt – is de prachtige ervaring van rondvaren in de vestinggrachten van onze unieke stad! Niet allen voor gasten, maar ook voor schippers. Wij wensen u een aangename winter.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen met de tags , , . Bookmark de permalink.