Opwaarts restauratie

Elk jaar wordt er onderhoud gepleegd aan onze boten. Beide boten zijn om en nabij 100 jaar oud. Het is een bewuste keuze van Vestingvaart Naarden om te varen met historische boten, maar dat betekent wel dat er soms grote reparaties nodig zijn. Zo bewaren we het historisch karakter maar zorgen we er ook voor dat de boten betrouwbaar en veilig in gebruik zijn.

Deze winter is de Opwaarts aan de beurt voor een omvangrijke restauratie. Die vaart immers straks in het vaarseizoen elke dag. We wisten dat de bodem al diverse reparaties had gehad en besloten de complete bodem te vervangen door een nieuwe. Daarvoor is de Opwaarts voor de jaarwisseling verplaatst naar “Vaders Museum Helling” in Broek op Langedijk. Op dit museumwerfje wordt op ambachtelijke wijze de restauratie uitgevoerd. De Opwaarts is – vermoedelijk in de 20-er jaren van de 20ste eeuw – in deze omgeving  gebouwd als akkerschuit (ook wel koolvlet genoemd) voor gebruik door boeren die hun land bereikten via de vele sloten en vaarten in Noord-Holland.

De bodem is inmiddels geheel vervangen door een nieuwe stalen bodem van 5 mm dik, waarmee de schuit weer tientallen jaren mee kan. En uiteraard knappen we meteen de hele boot op en wordt hij opnieuw in de verf gezet.

Leuk detail: restaurateur Nico Vader ontdekte dat de boot in de loop van zijn lange historie eens met anderhalve meter verlengd is. In het midden van de boot ontbreken namelijk de oorspronkelijk gebruikte klinknagels over die lengte. Daar is dus een extra stuk tussen gelast. Iets wat wij in al de jaren van rondvaarten ook niet wisten.

Nog 4 weken is er de tijd voor de verdere afwerking, tot we op 6 april aanstaande gaan beginnen aan vaarseizoen 2019 met een “nieuwe oude” boot.

Wie meer wil weten en meer foto’s wil zien kan ons volgen op onze Facebook-pagina.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen met de tags . Bookmark de permalink.