Vrijwilligersvaasje van Rutte

Op 16 maart waren 16 van de 21 vrijwillige schippers verzameld in minitheater de Mess voor een bijzondere gelegenheid. Zij waren daar uitgenodigd door Miriam van Meerten (oud-wethouder van Naarden en kandidaat lid van de Proviciale Staten en het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht) en Marjolein Groot Koerkamp (kandidaat lid van hetzelfde waterschap).

Van Meerten overhandigde bij deze gelegenheid het zogenaamde “vaasje van Rutte” aan eigenaar/schipper Lex Maat. Het voorwerp is een symbool van waardering voor de inzet van alle vrijwillige schippers van Vestingvaart. Naast het vaasje en bonbons waren er lovende woorden over het belang van vrijwilligerswerk voor onze prachtige vestingstad.

Lex Maat bedankte beide dames voor deze zeer welkome klop on de schouder. In zijn dankwoord zat ook nieuws.
Hij herinnerde er aan dat Vestingvaart al 15 jaar lang jaarlijks zo’n 6000 passagiers een rondvaart heeft geboden. Voor de komende periode wordt ingezet op twee dingen, die met elkaar samenhangen.
Ten eerste is er nu zicht op de realisatie van een nieuwe lage steiger voor het Arsenaal. Beide boten kunnen daar aanleggen, wat het gemak en de veiligheid verhoogt en verwarring over de aanlegplaats van de boten verhelpt. Vestingvaart is al een tijd in overleg met beheerder en eigenaar van de vestingwerken, de Stichting Monumenten Bezit, en andere instanties om dit te realiseren.
Onderdeel van die gesprekken is ook de ombouw van onze boten naar elektrisch varen. Dat is duurzamer en stiller en Vestingvaart zou daarmee een voorbeeldfunctie vervullen in de vestinggrachten. Daarvoor is echter wel een stroompunt aan de wal nodig voor het opladen. Dat punt komt dan bij de nieuwe steiger.
De Opwaarts (de open boot voor de dagelijkse rondvaarten), die momenteel een zeer grote opknapbeurt ondergaat, zal als eerste worden voorzien van elektrische voortstuwing en naar verwachting kunnen we daar in het seizoen 2020 mee varen. De Rondwaarts (de overdekte boot) volgt later.

Mooie en duurzame plannen, die al een paar jaar bestaan, maar ook tamelijk veel geld kosten. Voor de vrijwilligersorganisatie die Vestingvaart is, betekent dit dat we op zoek zullen gaan naar aanvullende financiering. Wie ons daarbij kan helpen of adviseren willen we vragen om contact op te nemen met Lex Maat (06) 18 27 14 36.

Tot slot nog een blik op de ongedwongen en licht feestelijke sfeer in de bar van de Mess op de afgelopen, herfstachtige zaterdagmorgen…

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Organisatie met de tags , , . Bookmark de permalink.