Schepen

Vestingvaart Naarden beschikt momenteel over twee historische schepen die door ons geschikt gemaakt zijn voor nostalgische, maar veilige rondvaarten. De  Opwaarts is hoofdzakelijk in gebruik voor de reguliere rond- en themavaarten. De Rondwaarts wordt vooral ingezet voor speciale arrangementen. Aan boord zijn geen keuken- en sanitaire voorzieningen. De schepen en afvaartplaatsen zijn helaas ongeschikt voor rolstoelgebruikers.
De namen van beide schepen zijn afgeleid van de Voorwaarts, het  laatste Naardense beurtvaartschip dat in de Nieuwe Haven lag voor het perceel van de Gebroeders Karssemeijer. Dat schip maakt momenteel deel uit van de collectie van het Havenmuseum te Rotterdam.


Opwaarts
OpwaartsDe Opwaarts is een Noord-Hollandse overnaads geklonken koolvlet. Het schip is gebouwd tussen 1920 en 1926 voor gebruik als trekschuit in Kolhorn. Lengte:  8,40 meter, breedte: 2 meter en een waterverplaatsing van 1,2 ton (leeg). De Opwaarts wordt aangedreven door een stille 8 PK viertakt Johnson outboard.
Er is plaats voor 20 passagiers + schipper. De Opwaarts is niet overdekt en de zitplaatsen bestaan uit houten banken.


Rondwaarts
RondwaartsDe Rondwaarts  is van oorsprong een paardenvlet uit de jaren 20 van de 20e eeuw. Met zijn ruimere afmetingen en linnen overkapping  is deze ideaal voor arrangementen en partijen. Ook bij minder mooi weer. Het schip is voorzien van comfortabele beklede banken met een nostalgische en bekende uitstraling en kleine tafels. De motor is een Solé inboard diesel, de waterverplaatsing 2,5 ton (leeg). Lengte 10,50 meter, breedte 2,50 meter. Er is plaats voor 30 passagiers + schipper.